Плате расту бржим темпом од раста цијена

 

Поводом натписа у појединим медијима, који позивајући се на податке Завода пишу да плате расту, али губе трку са инфлацијом, наша професионална дужност, као званичног произвођача статистике у Републици Српској, јесте да укажемо на погрешно тумачење таквих података.


На то нас обавезују и „Основна начела званичне статистике" која су освојиле Уједињене нације, тачније Начело 4 у којем је истакнуто да су „статистичке институције овлашћене да коментаришу погрешна тумачења и злоупотребе статистике".


Наиме, према најновијим подацима, објављеним у понедјељак 24. јула, просјечна нето плата исплаћена у јуну 2023. године износила је 1 284 КМ и номинално је већа за 0,3%, a реално за 0,2% у односу на претходни мјесец. У односу на исти мјесец прошле године (јун 2022), просјечна нето плата номинално је већа за 11,0%, а реално за 4,5%.


Номинални индекс просјечних нето плата је однос између номиналних износа просјечних нето плата у одређеним периодима посматрања. Са друге стране, реални индекс је однос између номиналног индекса просјечних нето плата и индекса потрошачких цијена (инфлације) у одговарајућем периоду.


Дакле, просјечна нето плата исплаћена у јуну 2023. године имала је реални раст плате, односно раст плате већи од раста цијена, и то за 0,2% у односу на мај 2023. године, те за 4,5% у односу на исти мјесец претходне године (јун 2022).


То је тренд који је заступљен од почетка године и током свих шест мјесеци 2023. године забиљежен је реалан раст плата у односу на исти мјесец претходне године.


То значи да просјечне нето плате у овој години расту бржим темпом од раста просјечних цијена.


Завод као стручна институција, чији задатак јесте пружање поузданих, квалитетних, правовремених и међународно упоредивих статистичких података, увијек стоји на располагању свим корисницима када имају недоумице или када је потребно додатно појашњење или тумачење наших података.