Међународни дан музеја 18. мај 2023.

 

 

Међународни савјет музеја сваке године 18. маја организује Међународни дан музеја. Тај дан се организује од 1977. године и представља посебан дан за међународну музејску заједницу. На овај дан музеји планирају различите креативне догађаје и активности везане за тему Међународног дана музеја која је сваке године другачија.


Тог дана посебно се скреће пажња јавности и истиче важна улога музеја као институција које служе друштву и његовом развоју. Циљ Међународног дана музеја је да подигне свијест о томе да су музеји важно средство културне размјене, обогаћивања култура и развоја међусобног разумијевања, сарадње и мира међу народима.


Догађања се организују око 18. маја и могу трајати један или више дана (највише до седам дана). Током времена све се више институција културе придружује обиљежавању Међународног дана музеја. Године 2019. учествовало је више од 55 000 музеја из око 150 земаља свијета. Од 1992. године обиљежава се специфично и сваке године има неку глобалну тему које се сви придржавају.


Музеји организују изложбе и промотивне кампање. Поводом тог дана музеји нуде слободан улаз као и продужено радно време. Основна идеја Међународног дана музеја је да истакне важност музеја за културну размјену. То подразумијева потенцирање и унапређење сарадње између различитих култура и народа.


У Републици Српској 13. маја обиљежена је манифестација „Европска ноћ музеја" и то програмима у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске и Музеја Републике Српске, а коју је подржао и Град Бањалука.


Овогодишња Ноћ музеја повезана је са Даном Европе који се обиљежава поводом заједничког различитог културног наслијеђа, солидарности и заједништва народа Европе.