Милуновић на конференцији о кориштењу административних извора података

 

 

 

 

Директор Републичког завода за статистику Дарко Милуновић учествовао је на конференцији под називом "Кориштење административних извора података за статистичке потребе у Босни и Херцеговини" која је у сриједу 26. априла 2023. године организована у Сарајеву.


Током конференције, на којој су учествовали руководећи људи три статистичке институције у БиХ, истакнут је значај кориштења административних података за производњу статистике.


Учесници су кроз примјере Данске и Словеније могли да се упознају са изазовима у овом процесу, као што су приступ подацима, повјерљивост, законска регулатива, али и предности кориштења административних података на путу ка чланству у ЕУ.


Побољшање сарадње са институцијама и повећање кориштења административних података у производњи статистичких индикатора један је од основних циљева наведених у Стратегији развоја статистике Републике Српске 2030.


Конференција је организована у склопу твининг (Twinning) пројекта "Наставак подршке реформи статистичког система у Босни и Херцеговини" којег финансира Еуропска унија, а који, између осталог, пружа подршку статистичком систему у БиХ у транзицији ка кориштењу административних извора података у производњи статистике.