Колико у просјеку кошта опремање једног пара за одлазак на свадбу?

           
     
           

 

Ближи се сезона свадби, и вријеме када заљубљени младенци говоре судбоносно „ДА", завјетујући се тако, једно другоме, на вјечну љубав.


И док су сва свјетла када је у питању свадба, са разлогом, уперена у младу и младожењу, Завод фокус пажње у овој анализи жели макар накратко да помјери на госте, без којих овај радосни тренутак у животу младенаца, не би био потпун.


Из тог разлога смо припремили текст у којем смо анализирали колико у просјеку један пар кошта опремање за одлазак на свадбу. У обзир смо узели податке које Завод прикупља, свјесни чињенице да постоје и неке ставке (поклони, коверта, музика, цвијеће, кићење сватова) које није могуће статистички прикупити и које зависе од особе до особе или статуса званице.


Како би се гошћа прикладно припремила за свадбу неопходно је у просјеку издвојити 310 КМ и то како би се купили сукња, блуза и кожне ципеле (салонке). Прије одласка на славље, неопходно је користити и услуге фризера и козметичара.


Када су упитању мушкарци, потребно је у просјеку издвојити 517 КМ, од чега највише кошта одијело. Поред тога, потребно је купити кошуљу, поткошуљу, кожне ципеле, те користити услуге фризера.


Завод у потпуности подржава акције надлежних институција у којима се на становнике апелује да не возе аутомобил уколико су користили алкохол. Баш због тога, Завод препоручује да се по повратку са свадбе обавезно користити сигуран превоз, као што је такси превоз, за који у просјеку треба издвојити 1,83 КМ по километру вожње.


Укупно гледано, опремање једног пара за одлазак на свадбу кошта 827 КМ. Уз то, треба рачунати и цијену поклона, цвијећа, кићења сватова, коверте као највеће ставке, као и издатке за музику, уколико су младенци дозволили да гости могу наручивати пјесме.


Такође, могуће су и другачије комбинације или коришћење већ купљених одјевних предмета, што значајно смањује цијену опремања за одлазак на свадбу.


У 2021. години у Републици Српској регистровано је 5 530 склопљених бракова, док ће коначни подаци за 2022. години бити објаљени 25. априла у 11 часова. Према прелиминарним, тромјесечним подацима, у 2022. години регистровано је 5 296 склопљених бракова.


Највећи број бракова закључи се у другом и трећем тромјесечју.


Подаци у овој анализи се односе на фебруар 2023. године.