Свјетски дан вода, 22. март 2023.

 

 

Највећа количина отпадних комуналних вода у Републици Српској заврши у водотоцима


Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација Свјетски дан вода обиљежава се од 1993. године, сваког 22. марта. Обиљежавањем Свјетског дана вода подиже се свијест људи о значају очувања водних ресурса и скреће пажња на питања приступа питкој води као ограниченом ресурсу.


Још 2015. године свијет се обавезао на постизање циља одрживог развоја као дио Агенде 2030 (СДГ 6), чијом реализацијом би се осигурало безбједно управљање водом и канализацијом до 2030. године. С обзиром да обећања нису испуњена, те да је ситуација крајње алармантна, први пут у посљедњих 50 година, од 22. до 24. марта, одржава се Конференција Ујeдињених нација о водама 2023, те је Свјетски дан вода ове године у знаку апела људима да су потребне промјене на нивоу појединца како би сачували воду која је неопходна за одржавање живота на Земљи.


Милијарде људи и велики број школа, предузећа, здравствених центара, фарми и фабрика немају безбједну воду која је елементарни састојак живота.


Значај воде као животно важног ресурса, који је под све већим притиском климатских промјена и повећања свјетске популације, намеће потребу активне заштите извора воде од загађења и побољшање санитарних услова.


Према подацима Републичког завода за статистику, највећа количина отпадних комуналних вода у Републици Српској заврши у водотоцима.

 

 

 

 

 

 

 

 

У једној древној причи, колибри носи капи воде да угаси велики пожар. Птичица је радила све што је могла, па се поставља питање, зашто не можеш и ти?