Милуновић са представницима УНФПА о Анкети о међугенерацијским и родним односима

 

 

Директор Републичког завода за статистику Дарко Милуновић састао се са представницима Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА), како би разговарао о могућем успостављању и спровођењу Анкете о међугенерацијским и родним односима у Републици Српској и БиХ.


На састанку који је одржан у четвртак 1. децембра 2022. године у просторијама Завода, представници УНФПА, на челу са менаџером овог пројекта испред Холандског интердисциплинарног демографског института Витенисом Јоузасом Диеманатасом, истакли су значај овог пројекта, у смислу стабилизације демографских промјена и јачању људског капитала као предиспозицијама за унапређење продуктивности и социо-економског развоја.


Ово истраживање већ се спроводи у свим земљама Европске Уније, а тренутно се ради на томе да се оно уврсти у календар редовних истраживања и за све земље које имају аспирацију да се придруже Европској Унији.


У истраживању се примјењује приступ животног тока кроз фокус на процесе рађања дјеце, динамику партнерства, напуштање дома и одлазак у пензију. Значајан дио Анкете пропитује економске аспекте живота, попут економске активности, прихода и економског благостања, док се кроз једнако значајан дио Анкете прикупљају увиди у појединачне вриједности и ставове.