Завод на сајму књига у Београду и у Заводу за статистику Србије

 

 

 

 

Републички завод за статистику, на позив Представништва Републике Српске у Србији, учествовао је и ове године на Међународном сајму књига у Београду, представивши, у петак 28. октбора 2022. године, најзначајније пуликације: „Статистички годишњак Републике Српске", „Градови и општине Републике Српске", „Ово је Република Српска", „Жене и мушкарци у Републици Српској" и „Индикатори одрживог развоја Републике Српске".

Директор Завода, Дарко Милуновић, истакао је да су у издању Годишњака представљени изузетно важни подаци који дају преглед свих дешавања у Републици Српској, а то се односи и на публикацију Градови и општине Републике Српске у којој су подаци дати по јединицама локалних самоуправа у Републици Српској.

Према његовим ријечима, за све оне који желе брзо да сазнају основне податке о Републици Српској, урађена је и публикација Ово је Република Српска, чиме се настоји да се заокружи један циклус у коме ће се објективно и на ажуран начин представити оно што се дешава у Српској, у форми бројева.

Велимир Савић, приређивач публикације „Ово је Република Српска" на представљању је поменуто издање назвао статистичком личном картом Републике Српске.

Милуновић је на крају закључио да су у свим издањима обједињени подаци о привреди, становништву, животном стандарду, култури и многим другим областима и нагласио колика је важност свих публикација.

Завод од 2011. године учествује на међународној смотри књига у Београду, која је ове године у овом периоду одржана 67. пут.

Данас је Завод Републике Српске такође био у посјети Републичком заводу за статистику Србије.

Директор Завода за статистику Републике Српске, Дарко Милуновић, разговарао је са директором Завода за статистику Србије, Миладином Ковачевићем на тему "Пописа становништва, домаћинстава и станова" који се спроводи у Србији.

Разговарало се о заједничкој сарадњи и важности исте, као и "Пробном попису пољопривреде" који се тренутно спроводи у Републици Српској.