Руководство Завода на статистичким данама у Словенији

 

 

Директор и замјеник директора Републичког завода за статистику Дарко Милуновић и Радосав Савановић учествују на 31. Статистичком дану, традиционалној међународној статистичкој конференцији која се у уторак 11. октобра 2022. године у организацији Завода за статистику Словеније и Статистичког друштва Словеније одржава у Брду код Крања.


Тема овогодишње конференција је „У свјетлу виших цијена".


Током дискусије, позвани стручњаци и учесници конфренције говорили су о нестабилним условима на међународним тржиштима, неповољним економским прогнозама и поремећајима у ланцима снабдијевања, посебно због раста цијена енергената, сировина и хране, што повећава ризик од дужег периода високе инфлације.


Овогодишњи статистички дан је фокусиран и на то како више цијене утичу на потрошаче, њихове куповне навике, куповну моћ и животни стандард. Истакнуте су разлике између перципиране (личне) и званично мјерене инфлације и представљени утицај понашања потрошача на инфлацију.


Било је ријечи и о улози медија и утицају инфлације на привреду, као и о томе шта носи будућност и када можемо очекивати да се инфлација смањи.