Свјетски дан туризма, 27. септембар 2022.

 

 

Свјетски дан туризма обиљежава се 27. септембра сваке године почев од 1980. године. Домаћин Свјетског дана туризма ове године биће Индонезија, на Балију, дестинацији која предњачи у поновном осмишљавању туризма као стуба одрживог развоја.

 

Међународни дан туризма ставиће људе у центар кључних дискусија. Једнодневна прослава ће окупити заинтересоване стране из сваког дијела јединствено широког ланца вриједности туризма - од лидера политичких и приватних сектора до представника заједнице, омладине и амбасадора старосједилаца.

 

Свјетски дан туризма се враћа у фокус на будућност. Како опоравак сектора буде у току и надовезујући се на политичко и јавно признање сектора без преседана, УНВТО ће истаћи прилику да поново размислимо о томе како се бавимо туризмом. То значи стављање људи и планете на прво мјесто и окупљање свих, од влада и предузећа до локалних заједница, око заједничке визије за одрживији, инклузивнији и отпорнији сектор.

 

Међународни доласци туриста на почетку ове године били су двоструко већи од нивоа забиљеженог 2021. У неким регионима доласци су већ на нивоу или чак изнад нивоа прије пандемије. Укидање преосталих ограничења путовања, уз повећање повјерења потрошача, биће важан покретач за опоравак сектора, доносећи наду и прилику милионима људи широм свијета.