Милуновић и министарка Јујић потписали анекс Споразума о коришћењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига

 

 

Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Дарко Милуновић и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић потписали су у сриједу 13. јула 2022. године анекс Споразума о коришћењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига у сврху обраде статистичких података из области демографске статистике.


Прије три године, наведене институције су, уз подршку Владе Републике Српске, закључиле Споразум којим је омогућено Матичним службама да статистичке податке о рођеним, закљученим браковима и умрлим лицима достављају Републичком заводу за статистику, електронским путем, а овим се сарадња Завода и ресорног Министарства успјешно наставља.


Статистичко извјештавање, прије потписивања Споразума из 2019. године било је организовано тако да су статистичке обрасце, ручно, попуњавали запослени у Матичним службама и једном мјесечно, у папирној форми, достављали надлежној организационој јединици Републичког завода за статистику.


Оваквим видом сарадање двију институција побољшана је ефикасност и квалитет рада у поменутој области јер је поступак попуњавања статистичких образаца унапријеђен, на начин да су Матичне службе повезане са надлежним организационим јединицама Републичког завода за статистику. То практично значи да је запосленима у Матичним службама омогућено да статистичке обрасце попуњавају и достављају електронским путем и тиме избаце папирну верзију образаца у потпуности.


Истовремено, повећан је степен тачности података и смањен ризик грешака које су настајале приликом ручног уноса података у обрасце.