Свјетски дан животне средине, 5. јун 2022.

 

 

Климатске промјене, губитак биодиверзитета, загађење ваздуха, производња отпада, пораст нивоа мора и низ неповољних промјена довољан су показатељ озбиљности изазова са којима се Земља суочава. Према подацима Уједињених нација, човјечанство троши природне ресурсе знатно брже него што они могу природно да се обнове. За очување садашњег стила живота потребно је више од једне планете.


Бројни показатељи указују на потребу да владе, финансијске институције, економије, међународне и друге организације, креирањем и промјеном политика омогуће одржив живот у складу са природом и ресурсима Земље. Обиљежавање Свјетског дана животне средине је прилика да се утиче на подизање свијести јавности о проблемима и изазовима којима је изложена животна средина, а тиме и човјечанство.

 

 

„Само је једна Земља" био је слоган Свјетског дана животне средине обиљеженог 1974. године. Двије године раније, 1972. године, одржана је Штокхолмска конференција на којој је Генерална скупштина Уједињених нација донијела одлуку да се 5. јун прогласи Свјетским даном животне средине. Педесет година касније, исти слоган је једнако актуелан и мото је под којим се обиљежава Свјетски дан животне средине 2022. године. Циљ је да се скрене пажња на чињеницу да је Земља наш једини дом и да човјечанство мора да очува, обнови и заштити њене ограничене ресурсе. Такође, наглашава се потреба за промјенама глобалних политика, што би требало да омогући и олакша доношење одлука на нижим нивоима доприносећи глобалној одрживости ресурса.


Земља домаћин званичног обиљежавања Свјетског дана животне средине за 2022. годину је Шведска. Званично обиљежавање укључује низ активности, међу којима је и организација међународног састанка на високом нивоу, како би се још једном нагласила еколошка питања која захтјевају хитну реакцију.

 

ONLY ONE EARTH!

 

 

 

 

 

#ONLYONEEARTH