Међународни дан миграната, 18. децембар 2021.

 

 

Током људске историје, миграција је била израз воље појединца да превазиђе невоље и живи бољим животом. Данас је глобализација, заједно са напретком у комуникацијама и транспорту, увелико повећала број људи, који имају жељу и капацитет да се преселе на друга мјеста.


Миграције у данашње вријеме изазивају све већу пажњу у свијету. Помијешани са елементима непредвидљивости, хитности и сложености, изазови и потешкоће међународне миграције захтјевају појачану сарадњу и колективну акцију међу државама и регионима. Уједињене нације имају важну улогу у овој области, са циљем стварања више дијалога и интеракција унутар држава и региона, као и подстицања могућности размјене искустава и сарадње.


Генерална скупштина Уједињених нација је 18. децембра 1990. године усвојила резолуцију о Међународној конвенцији о заштити права свих радника миграната и чланова њихових породица a 4. децембра 2000. године прогласила је 18. децембар Међународним даном миграната.


Сваке године, 18. децембра, Уједињене нације, посредством Међународне организације за миграције (IOM), користе Међународни дан миграната како би истакле доприносе које су дали мигранати, укључујући и интерно расељена лица, и изазове са којима се суочавају.


Проглашење Међународног дана миграната је важан корак, који нуди мјесто окупљања за све оне који се баве заштитом миграната. УН су позвале све државе чланице УН-а, владине и невладине организације да обиљежавају овај дан ширењем информација о људским правима и основним слободама миграната, размјеном искустава и предузимањем акција за осигурање заштите миграната.


Међународни дан миграната доживљава се као прилика да се ода признање доприносима милиона миграната економијама њихових земаља домаћина и матичних земаља, а промовише поштовање њихових основних људских права.


Миграција треба да буде избор, а не потреба.