Руководство Завода разговарало са представницима УНФПА

 

 

Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Републике Српске Дарко Милуновић и вршилац дужности замјеника директора Радосав Савановић, разговарали су у сриједу 3. новембра 2021. године са представницима Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) у БиХ, на челу са Џоном Мoсотијем, који је такође и директор УНФПА за Сјеверну Македонију, Србију и Косово (у складу са УНЦР 1244).



Током састанка у сједишту Завода обје стране су изразиле задовољство досадашњом дугогодишњом сарадњом која се показала, како је оцијењено, досљедном, конзистентном и заснованом на партнерском односу.



Подаци у вези са становништвом и даље ће бити у фокусу међусобне сарадње и подршке УНФПА. Констатовано је да је Завод упркос пандемији Ковид-19 успјешно спровео важна анкетна истраживања попут Анкетирања домаћинстава с циљем израде главног оквира узорка, АПД (Анкета о потрошњи домаћинстава), АРС (Анкета о радној снази), ИКТ (Анкета о употреби инфорнмационо-комуникационих технологија у предузећима, те у домаћинствима и појединачно), анкета у области пољопривреде, док је наредне године у плану и провођење СИЛЦ истраживања (Анкета о приходима и условима живота), те анкете о туризму.



У вези са текућима активностима, изражено је обострано задовољство сарадњом УНФПА и Завода у вези ВЕБ портала за податке о демографској отпорности, те је поздрављен очекивани састанак са проф. Робертом Галом са Универзитета у Будимпешти половином децембра ове године у вези са НТА (National Accounts Transfer) методологијом.



Састанак је завршен иницијативом УНФПА да се до краја ове или почетком наредне године одржи још један заједнички састанак три статистичке институције у БиХ и УНФПА ради прегледа оног што је урађено у овој години и будућих планова, што су поздравили и представници Завода.