Свјетски дан животне средине, 5. јун 2021.

 

 

UN Environment Programme

 

 

Сваке три секунде на Земљи нестане довољно шуме да се покрије један фудбалски терен, а током последње деценије уништена је половина свих мочвара. Већ је изгубљено 50% коралних гребена, а 90% њих могло би да нестане до краја 2050. године, чак и ако се глобално загријавање ограничи на 1,5°C (About World Environment Day).

 

Континуирана деградација и притисак на шуме, ријеке, језера, планине и друге екосистеме одражава се на климатске промјене, биодиверзитет и егзистенцију људи на планети Земљи. Губитак екосистема, као што су шуме, ограничава капацитет Земље да прихвати угљен-диоксид, у времену када континуиран пораст емисије овог гаса у атмосферу може да значи катастрофалне посљедице по климу и људе.

Подсјећамо, екосистеми се дефинишу као интеракција живих организама (биљaкa, животиња, људи) и њиховог окружења. Окружење укључује природу, али и системе које је створио човјек, као што су градови и фарме.

Будући да од заштите и обнове екосистема зависи опстанак бројних врста, здравље Земље и људи, научници упућују на хитност заустављања деградације и обнове екосистема. С тим у вези, обнова екосистема је и званична тема обиљежавања Свјетског дана животне средине 2021. године.

Ове године, обиљежавањем Свјетског дана животне средине обиљежава се и почетак деценије (2021-2030) посвећене обнови екосистема. Циљ је да се током наредних десет година спријечи, заустави и обрне процес деградације шума, пољопривредних земљишта, пашњака, ријека и језера, океана и обала, градова и планина. Обнова екосистема је, уједно, предуслов да се остваре циљеви одрживог развоја до 2030. године.

Садња дрвећа, озелењавање градова, узгајање башти, уклањање смећа са обала ријека и језера мале су, али значајне акције којима свака земља, друштво, организација и појединац могу да допринесу оздрављењу планете Земље и њених становника.

Према подацима Завода за статистику, у Републици Српској је у 2019. години вјештачки пошумљено око 5% више површине него претходне године.

Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација 1972. године 5. јун је проглашен Свјетским даном животне средине, а званично је обиљежен први пут 1974. године под слоганом „Једна је Земља". Од тада се Свјетски дан животне средине обиљежава сваке године под посебном слоганом којим се скреће пажња јавности на теме битне за очување и заштиту животне средине. Сваке године одређује се земља домаћин у којој се званично обиљежава Свјетски дан животне средине. Ове године земља домаћин је Пакистан.

 

Одиграј игрицу, обнови планету!

 

 

UN Decade on Ecosystem Restoration (VIDEO)