Међународни дан музеја, 18. мај 2021.

 

 

Међународни дан музеја, 18. мај, обиљежава се од 1977. године на препоруку Међународног савјета музеја (ICOM - International Council of Museums). На тај дан јавности се презентују достигнућа из претходног периода, те афирмишу музеји као јавне установе. Сваке године, Међународни дан музеја обиљежава се активностима у склопу одређене теме, односно ICOM-ов Савјетодавни комитет предлаже тему за Међународни дан музеја.



Овогодишња тема Међународног дана музеја „Будућност музеја: опоравак и ново осмишљавање" назначава промјене у раду савременог музеја, те пружа могућност промишљања и креирања нових идеја и рјешења у тзв. новој стварности изазваној пандемијом.



Међународни музејски ноћни изазов

#MuseumAtNightChallenge



Међународни музејски ноћни изазов - #MuseumAtNightChallenge је нова музејска интернет платформа коју су покренули бројни европски музеји на иницијативу Музеја науке „Le Pass - авантуристички и друштвени научни парк" у Белгији. Због свог занимљивог и допадљивог приступа проширио се по цијелој Европи. Идеја је да се са публиком и пратиоцима на друштвеним мрежама (Instagram, Facebook) подијеле кратки видео записи и фотографије на тему: „Шта се то дешава у музејским институцијама током ноћи". Прича може бити истинита али и измаштана. Сваки музеј који учествује у овом програму „изазван" је од стране неког европског музеја са којим је сарађивао. Циљ ове иницијативе је да се подржи рад музејских установа, и на један досјетљив и необичан начин одржи везу са јавношћу, док су врата музеја широм свијета затворена или отворена за посјетиоце са смањеним капацитетима усљед здравствене кризе изазване пандемијом.



Овогодишње обиљежавање Међународног дана музеја повезано је са манифестацијом Европска ноћ музеја коју Музеј савремене умјетности Републике Српске редовно обиљежава




Овогодишње обиљежавање Међународног дана музеја повезано је са манифестацијом Европска ноћ музеја коју Музеј савремене умјетности Републике Српске редовно обиљежава у оквиру годишњег календара културних манифестација Града Бањалука. Тим поводом, у Музеју савремене умјетности Републике Српске (МСУРС), 18. маја у 19:30 часова, биће приређено предавање Проф. др Мирослава Малиновића, под називом „130 година здања Старе аустроугарске жељезничке станице", у којем се музеј налази. Предавању ће претходити краћи концерт квартета труба Академије умјетности у Бањој Луци, који ће се одржати на платоу испред зграде музеја.



Седмица Међународног дана музеја биће обиљежена и манифестацијом за дјецу, која ће се одржати 20. маја у 19:00 часова. Тим поводом ће бити приређено драмско вођење кроз изложбу „Од Галерије до Музеја" дјечијег студија глуме „DEA NIKA".



Због тренутно прописаних епидемиолошких мјера, неопходно је да се посјетиоци током обиласка МСУРС придржавају одредби и препорука: да носе заштитне маске, дезинфикују руке на улазу, држе растојање, да поштују прописан број посјетилаца на јавном догађају и у случају потребе сачекају свој ред за обилазак Музеја.



Улаз за све догађаје је бесплатан, а радно вријеме МСУРС-а је од 10:00 - 22:00 часа.