Производња и коришћење млијека на пољопривредним газдинствима (претходни подаци)

 

 

 

 

 

Према резултатима анкетног истраживања, пољопривредна газдинства Републике Српске су током 2020. године произвела укупно 269,5 хиљада тона сировог млијека свих врста (кравље, козије и овчије млијеко), што је за 4,2% већа количина у односу на производњу из претходне године.


Највећу количину млијека произведеног на пољопривредним газдинствима током 2020. године, у износу од 127,7 хиљада тона (47,4%) од укупне производње, откупиле су мљекаре и други регистровани откупљивачи, што је за 7,6% већа количина у односу на претходну годину.


У истом периоду, на пољопривредним газдинствима искоришћено је укупно 87,8 хиљада тона произведеног сировог млијека, при чему је 61,4 хиљаде тона млијека прерађено у млијечне производе, а преосталих 26,4 хиљаде тона искоришћенo као конзумно млијеко за сопствену исхрану чланова газдинства. Путем непосредне (директне) продаје газдинства су током посматране године пласирала 30,3 хиљаде тона млијека, 22,9 хиљада тона млијека су искористили за исхрану стоке и остварили губитак од 0,8 хиљада тона сировог млијека.

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ