Свјетски дан књиге и ауторских права, 23. април 2021.

 

 

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла сваке године као симболичан датум у свјетској књижевности јер су на тај дан 1616. године умрли Мигуел де Сервантес и Виљем Шекспир (који је умро 23. априла по јулијанском календару), а сама замисао заснива се на каталонском обичају поклањања књига и ружа на дан Светог Ђорђа.


УН-ова организација за образовање, науку и културу - УНЕСКО, обиљежава Свјетски дан књиге и ауторских права, уз помоћ бројних издавача, књижара, учитеља и стручњака за комуникације. УНЕСКО жели свакога, а посебно младе, да подстакне на читање, као и да подстакне издаваштво и заштиту интелектуалног власништва путем заштите ауторских права. Одлука о обиљежавању Свјетског дана књиге и ауторских права донесена је на Општој конференцији УНЕСКО-a одржаној у Паризу 1995. године.


Ј.П. "Завод за уџбенике и наставна средства" а.д. Источно Сарајево ће и ове године, низом активности, обиљежити Свјетски дан књиге и ауторских права.


На Свјетски дана књиге и ауторских права биће омогућен попуст до 50% на сва издања белетристике, поезије, стручне литературе, литературе за дјецу и монографија, у свим књижарама Завод за уџбенике и наставна средства.


ДОГАЂАЈИ И ПРОМОЦИЈЕ:



Књижара Источно Сарајево (Зорана Цвијетића 58), у 12 часова:


Представљање књиге која је управо изашла из штампе „Избор из поезије Душка Трифуновића". Књигу је приредила Маријана Митрић.


Књижара Бањалука 2 (Краља Петра I Карађорђевића 72), од 18 до 20 часова:


Борислав Благојевић, аутор књиге „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру" и Саша Терзић, аутор књиге „Мјесечев јахач" потписиваће своје књиге.


Књижара Бијељина 1 (Гаврила Принципа 14), од 18 до 20 часова:


Ауторке Милена Јовић и Даница Мојић промовисаће „Предшколску радилицу", која је намијењена за припрему дјеце за први разред основне школе.