Свјетски дан туризма, 27. септембар 2020.

 

 

 

Свјетски дан туризма обиљежава се 27. септембра, а ове године посвећен је теми „Туризам и рурални развој". То је прилика за промоцију потенцијала туризма у стварању радних мјеста и нових могућности. Наглашава се и јединствена улога туризма коју може имати у заштити и промоцији природног и културног насљеђа и сузбијању урбаних миграција.


Први пут у историји, званичну прославу угостила је група земаља, а не једна држава чланица UNWTO-а (United Nation World Tourism Organisation). Прекогранична сарадња држава чланица MERCOSUR (Аргентина, Бразил, Парагвај, Уругвај и Чиле као придружени члан) одражава тренутну потребу за међународном солидарношћу и сарадњом, те постизању заједничког циља на пољу туризма.


Препоруке UNWTO -а о „Туризму и руралном развоју" имају за циљ пружање подршке владама на различитим нивоима, као и приватном сектору и међународној заједници у развоју туризма у руралним подручјима, на начин који доприноси одрживом развоју и давању могућности садржајима ван великих градова. То би значило нова радна мјеста и економско оснаживање, укључујући жене и омладину.


Туризам даје руралним заједницама способност да заштите и промовишу своје природно окружење, као и своју културу и насљеђе.


У руралним подручјима све више долази до слабљења интереса за пољопривреду, напуштања села и одлазак у градове, посебно младих људи због немогућности проналаска посла, те им развој туризма може пружити прилику и мотивисати их за повратак.


Ове године, туристичка потражња у руралним подручјима је израженија него у градовима и великим центрима, а због пандемије болести Ковид-19. Туристи су се више окренули ближим одредиштима у природи, далеко од великог броја људи, тражећи мање смјештајне капацитете.