Свјетски дан животне средине, 5. јун 2020.

 

 

Храна коју једемо, ваздух који дишемо, вода коју пијемо, клима погодна за живот на планети, све долази из природе.


Природа нас снабдијева кисеоником, пречишћава воду, осигурава плодно тло и даје разноврсну храну потребну за очување здравља и стицање отпорности човјека на болести. Из природе потичу материје које се користе за развој лијекова. Природа ублажава ефекте климатских промјена складиштећи угљеник и регулишући локалне падавине. Живот на Земљи не би био могућ без „услуга" природе, као највећег заједничког добра.


Овогодишњом темом Свјетског дана животне средине, „Вријеме је за природу", скреће се пажња на важност заштите биодиверзитета и узајамну везу човјека и осталих облика живота који га окружују. Са порастом потреба свјетске популације током посљедњих педесет година, расте притисак на природу, која је гурнута преко сопствених граница. Потребно је више од једне планете да се задовоље потребе садашње свјетске популације. Уништавањем биодиверзитета и нарушавањем осјетљиве равнотеже у природи, стварају се идеални услови за ширење разних патогена, укључујући коронавирусе. Коначно, не водећи рачуна о природи, не водимо рачуна о себи.


Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација Свјетски дан животне средине обиљежава се сваке године 5. јуна, почев од 1972. године када је у Стокхолму одржана Конференција о заштити животне средине. Земља домаћин званичног обиљежавања Свјетског дана животне средине за 2020. годину је Колумбија у партнерству са Њемачком.