Међународни дан музеја, 18. мај 2019.

 

 

 

Међународни дан музеја, 18. мај обиљежава се од 1977. године на препоруку ICOM-a (International Council of Museums). На тај дан јавности се презентују достигнућа из претходног периода, те афирмишу музеји као јавне установе. Сваке године Међународни дан музеја обиљежава се активностима у склопу одређене теме, односно ICOM-ов Савјетодавни комитет предлаже тему за Међународни дан музеја.Овогодишња тема Међународног дана музеја је Музеји као средишта културе: будућност традиције.Овогодишњом темом "Музеји као средишта културе" жели се да се нагласи важност музеја у савременом друштву, које се налази пред изазовима вртоглавог технолошког напретка и великих друштвених промјена. ICOM-ова под тема манифестације "Будућност традиције" повезује музеје с њиховом улогом преносиоца традиције у будућност и у функцији су посредника који савременим средствима доприносе очувању и преношењу традиционалног знања за будуће генерације.Међународни дан и Европска ноћ музеја, интернационални су празници који ће ове године у Републици Српској бити обиљежени 18. маја. 


Музеј Републике Српске традиционално обиљежава четрнаесту „Ноћ музеја" разноликим културним програмом, који ће трајати од 18 до 22:30 часова.


Овогодишњи програм конципиран је са циљем да главни учесници манифестације буду дугогодишњи сарадници музеја и вјерна музејска публика. Ученици и студенти, глумци и музички извођачи, својим ће наступима испунити најдужу музејску ноћ коју ове године обиљежавамо под мотом „Уз игру и пјесму кроз Ноћ музеја". 


Први дио програма од 18 до 20 часова усмјерен је на млађу публику, а наступе ће изводити дјеца из вртића и основних школа. Овај дио програма завршиће наступом дјечјег хора „Врапчићи", а након 20 часова, до 22:30 часа, публика ће видјети наступе ученика Гимназије, студената Умјетничке академије, плесних студија, Градског хора и Позоришта младих „Дис". Гост вечери је Маја Татић, а програм ће завршити звуцима тамбуре, наступом Градског тамбурашког оркестра. 


Четрнаеста Ноћ музеја доноси и виртуелну посјету европским музејима у сарадњи са ЕУ Инфо Центром у БиХ.Програм у Музеју савремене умјетности Републике Српске: 


- Изложба „Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран", 

- Перформанс умјетнице Лала Рашчић „GORGO", 

- Виртуелна посјета европским музејима, 

- Dj Ориџиџи, 

- Концерт групе Маика.