Свјетски дан књиге и ауторских права, 23. април 2019.

 

 

 

Одлука о обиљежавању Свјетског дана књиге и ауторских права донесена је на Општој конференцији UNESCO - a одржаној у Паризу 1995. године. Циљ обиљежавања Свјетског дана књиге је да свакога, а посебно младе, подстакне на читање, те промовисати издаваштво и заштиту интелектуалног власништва путем заштите ауторских права. UNESCO се у томе ослања на помоћ бројних издавача књижара и учитеља. 


Ј.П. "Завод за уџбенике и наставна средства" A.Д. Источно Ново Сарајево ће и ове године низом активности обиљежити Свјетски дан књиге и ауторских права. 


За најмлађе ученике припремили су промоцију игре „Једи здраво! Браво, браво!", а они мало старији ће имати прилику да се забаве и да прошире знање уз друштвену игру „Игром кроз Српску". 


У књижарама у градовима Источно Сарајево, Бања Лука, Бијељина, Требиње, Добој организу традиционалну НОЋ КЊИГЕ од 17 до 22 часа, уз попуст до 50% на сва издања белетристике и стручне књиге објављене до 2019. године, изузев лектире. Посебан поклон везан je за свако купљено издање књиге Петра Кочића, а то је књига „Претварање Петра Кочића" академика Станише Тутњевића.У термину од 20 часова у поменутим књижарама биће уприличена дружења уз тамошње књижевнике, ауторе, критичаре, читаоце...Биће то прилика да се суграђани упознају и са неким најновијим издањима. 


Запослени у Заводу за уџбенике и наставна средства припремили су преко стотину наслова књига које ће поводом Свјетског да