Дан дезертификације и суше, 17. јун 2020.

 

 

Дан дезертификације и суше - до ове године познат као Свјетски дан борбе против дезертификације и суше, Уједињене нације обиљежавају сваке године 17. јуна. Овогодишња тема биће усмјерена на промјену ставова јавности према главном покретачу дезертификације и деградације земљишта - незаустављивој производњи и потрошњи човјечанства.


Како популација постаје већа, богатија и урбанија, све је већа потражња за земљом која ће осигурати храну, храну за животиње, као и влакна за одјећу. У међувремену, квалитет обрадивог земљишта опада, што је погоршано и климатским промјенама. Да бисмо у блиској будућности сачували довољно плодне земље како би удовољили захтјевима 10 милијарди људи, начин живота би требало да се промјени.


Дан дезертификације и суше, под овогодишњим слоганом „Храна, храна за животиње и влакна", настоји да образује појединца о томе како да умањи лични утицај. Сви морамо пажљиво да одлучимо шта да једемо и коју одјећу да носимо, како би заштитили и обновили планету.


Промјена прехране и правилно управљање отпадом, као и куповина са локалних тржишта, могу да ослободе земљиште за друге намјене и да смање емисију штетних гасова. Овакав досадашњи начин производње и потрошње пријети да од здравог и плодног земљишта остане само безлична пустиња.


Овогодишњи глобални дан обиљежавања, чији је домаћин „Korea Forest Service", одвијаће се путем интернета.