Билтен - Прелиминарни резултати, Попис 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

Попис становништва, домаћинстава и станова у Републици Српској и БиХ  2013. године (у даљем тексту: Попис) спроведен је од 1. до 15. октобра 2013. године, а на основу Закона о попису становништва, домаћинстава и станова БиХ 2013. године („Службени гласник БиХ", бр. 10/12 и 18/13) и Закона о организацији и спровођењу пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске", бр.70/12 и 39/13).

 

У припреми Пописа примијењене су Препоруке Конференције европских статистичара за попис становништва и станова 2010. године, којима је циљ пружање смјерница земљама у планирању и спровођењу пописа становништва и станова, олакшавање регионалне упоредивости података преко основних група пописних обиљежја, те усклађивање дефиниција и класификација.

 

У складу са чланом 21. тачка т) Закона о попису БиХ и чланом 15. став 1. тачка а) Закона о попису Републике Српске, Републички завод за статистику Републике Српске, у року од 90 дана након завршетка пописивања, објављује прелиминарне резултате пописа за територију Републике, општина и насељених мјеста. Кориснике ових података, обавјештавамо да су подаци у публикацији прелиминарни и да су подложни  промјенама, с обзиром да у наредном периоду слиједи обрада прикупљених података. Коначни резултати Пописа ће бити публиковни сукцесивно, након завршетка обраде података и то од 1. 7. 2014. до 1. 7. 2016. године.

 

У овој публикацији дате су основне методолошке напомене, а детаљнија објашњења о примијењеним методолошким рјешењима садржана су у Методологији за припрему, организацију и спровођење пописа и Упутству за пописиваче и општинске инструкторе које су припремиле све три статистичке институције БиХ.

 

Попис је спроведен у Законом  предвиђеном року, а искуство и стручност статистичара све три статистичке институције у БиХ било je од посебне важности у припреми, организацији и спровођењу Пописа.

 

Велики допринос у спровођењу ове активности на територији Републике Српске дали су 6 685 пописивача, 868 општинских/градских инструктора и 79 ентитетских инструктора, као и 414 847 домаћинстава која су својим одговорима дала пуну подршку Попису 2013. године, на чему смо им веома захвални.