Милуновић и Пашалић разговарали о попису пољопривреде

 

В. д. директора Републичког завода за статистику Дарко Милуновић састао се у уторак 15. марта 2022. године у просторијама Завода са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем и том приликом су разговараали о припремама око Пописа пољопривреде.



Истакнуто је да је планом рада статистичких институција предвиђено да Пилот пописа пољопривреде буде спроведен у посљедњем тромјесечју 2022. године, док би свеобухватни попис пољопривреде био спроведен у посљедњем кварталу 2023. године.



Ријеч је о једној од најзначајних статистичких активности, јер се пописом пољопривреде добија велики број података који су неопходни за креирање различитих развојних политика.


То посебно добија на значају ако се има у виду да је посљедњи попис пољопривреде спроведен за вријеме бивше Југославије 1960. године, што говори о неопходности, али и комлексности ове активности.


Колико је значајно провођење пописа пољопривреде говори и податак да пољопривреда у бруто домаћем производу Републике Српске учествује са око 10%.


Осим пописа пољопривреде, било је ријечи и о другим темама. Двије делегације су разговарале и о расположивим регистрима и евиденцијама које има Министарство, односно податке којима располаже, а који би Заводу били од значаја за производњу нових статистика у области пољопривреде.

 

  ФОТО АЛБУМ