Свјетски дан здравља, 7. април 2021.

 

 

Сваке године 7. априла обиљежава се Свјетски дан здравља. Обиљежавање је започело давне 1950. године, а за циљ има подизање свијести о значају одређене здравствене теме за цјелокупно становништво, самим тим и истицање приоритета Свјетске здравствене организације у одређеној години.


Током претходних 50 година, Свјетска здравствена организација је као приоритет наглашавaла различите аспекте здравственог система и система заштите здравља становништва. Између осталог, посебна пажња била је посвећена менталном здрављу, бризи о мајкама и дјеци, климатским промјенама и другим важним темама.


Ове 2021. године, Свјетски дан здравља обиљежава се под слоганом „Изградња праведнијег, здравијег свијета за свакога".


Чињеница је да је посљедња година, као и први дио 2021. године, јасно обиљежен пандемијом COVID-19.


Ова пандемија тешко је погодила све државе, али је такође и евидентно да је утицај био најјачи на групама које су већ биле угрожене нижим квалитетом здравствених услуга, као и очекиваним негативним посљедицама пандемије. Овај утицај није новина посматрајући свијет у цјелини.


Напредак који се огледа у побољшању просјечног нивоа здравља и очекиваног трајања живота, није равномјерно распоређен. Тако, у сваком тренутку имамо групе које су у лошијем положају, те је од суштинске важности рад на побољшању здравља становништва, стварању бољих услова за живот појединца, одрживости и јачању данашњег друштва и наредних нараштаја.