Свјетски дан енергетске ефикасности, 5. март 2021.

 

 

Свјетски дан енергетске ефикасности обиљежава се 5. марта, у част првог састанка свјетских стручњака, на тему енергетске ефикасности, одржаног на овај дан 1998. у Аустрији. Иако се поруке овог међународног дана из године у годину мијењају, суштина енергетске ефикасности је увијек иста - смањење потрошње енергије без нарушавања комфора живота и рада.




Енергетска ефикасност би се могла схватити и као развој и примјена технологија којима се остварује економска уштеда и боља заштита животне средине, те смањује потрошња енергетских ресурса, а да се при томе не умањује животни стандард друштва и квалитет услуга привреде, нити се негативно утиче на привредну активност.



У основи, постоје два примарна разлога због којих би требало да водимо рачуна о енергетској ефикасности: смањење негативног утицаја на животну средину и финансијске уштеде.



Потреба за рециклирањем, коришћењем обновљивих и чистих извора енергије, као и концепт одрживог развоја данас су све присутнији због жеље да се очува животна средина. Енергетска ефикасност, односно уштеда и паметно коришћење енергије како би се спријечило глобално загријавање је нешто чему сваки појединац може да допринесе. Понашањем у складу с енергетском ефикасношћу чувамо нашу околину.



Енергетска ефикасност нас чини мање осјетљивим на несташицу енергије, смањује загађење и директно утиче на побољшање животних услова.