Свјетски дан борбе за плодно земљиште, 17. јун 2016.

 

 

Свјетски дан борбе против дезертификације земљишта обиљежава се 17. јуна. Тако се већ 26 година пажња јавности усмјерава на глобални проблем деградације земљишта чије су посљедице, између осталог, осиромашење и миграција становништва.

 

Појам дезертификације дефинише се као процес оштећења земљишта који се јавља широм свијета као посљедица људских дјеловања и климатских промјена.

 

Проблем дезертификације земљишта манифестује се и на нашим просторима. Учестале поплаве у прољетном и јесењем дијелу године уз дужи недостатак воде током љета директно утичу на дезертификацију земљишта која опет директно утиче на обим производње хране и квалитет живота уопште.

 

Обиљежавање свјетског дана борбе против дезертификације земљишта добра је прилика за сагледавање утицаја коришћења стандардних метода за заштиту, обнову и повећање продуктивности тла у борби против деградације земљишта као и које мјере је неопходно предузети за превенцију дезертификације земљишта.

 

Тема овогодишњег свјетског дана плодног земљишта је „Закључивање инклузивне сарадње у циљу неутрализације деградације земљишта" http://www.un.org/en/events/desertificationday/.